Is de export van nederwiet nou meer of minder dan 80%?

Gepost op: 06-03-2014 door admin

Het verzoek vanuit de Tweede Kamer aan minister Opstelten van onderzoek naar het werkelijke percentage aan export van Nederwiet leidt in mijn ogen af van waar het om moet gaan.

Een toelichting
De wereld van de nederwietkweek is al meer dan 20 jaar zo diffuus, zo complex, zo divers in kleine/middelkleine/middelgrote en grote kwekers met een ieder een eigen afzetkring van vriendenkring, de lokale coffeeshop ( van klein tot groot), de lokale illegale verkoopcircuits( van straat- tot o6-adressen) tot die van de illegale verkoopadressen aan de landsgrenzen met uiteindelijk die grote kwekers die voor de export kweken dat daar geen eenduidig percentage uit op te maken valt hoeveel van het totaal aan nederwietproductie naar het buitenland gaat.
Degenen die dat wel doet ( zoals de minister) gaat uit van de veronderstelling dat de kweekwereld overheerst wordt door een paar grote drugssyndicaten. Kortom, de eis aan minister Opstelten voor onderzoek naar het werkelijke exportpercentage van nederwiet is niet alleen onzinnig maar houdt ook het vijandsbeeld in stand als zou de kweekwereld volledig in handen zijn van de georganiseerde drugsmisdaad, terwijl bovenstaande opsomming aan diversiteit in de kweekwereld duidelijk maakt dat ,naast het gebruik van cannabis, ook de productie volkse trekken vertoont die, als dat bestreden wordt, zich alleen maar zal verharden/criminaliseren.
Het is het vijandsbeeld, de overtrokken beeldvorming over de kweekwereld wat weg moet om de weg vrij te maken voor een zinvol softdrugs- en coffeeshopbeleid omdat dit beeld ook gebruikt wordt om de legalisering van de achterdeur van coffeeshops tegen te houden plus het huidige beleid van de aanpak van kwekerijen legitimeert (die door die bestrijding steeds grootschaliger wordt en de export in de hand werkt, een vergelijkbare ontwikkeling die zich ook heeft voorgedaan van meer export vanuit Nederland van XTC als gevolg van de intensivering vanaf 1997 van de aanpak van de productie).

Tenslotte; als ik mij dan toch waag aan uitspraken over exportpercentages van nederwiet beperk ik mij tot de constatering dat door de ontwikkelingen in alle Europese landen van de opkomst van lokale wietkwekerijen voor de lokale afzet in ieder afzonderlijk land het percentage export van wiet vanuit Nederland naar die Europese landen gestaag afneemt. De export vanuit Nederland neemt ook af door de import van wiet uit de Europese landen die steeds meer de weg weet te vinden naar de Nederlandse coffeeshops als resultaat van de toename van de kweek van Eurowiet en als gevolg van de intensieve bestrijding van de wietkwekerijen in Nederland.
En nu ik mijn eigen schrijven terug lees blijft een gevoel hangen dat wij met z,n allen nou niet zo slim bezig zijn richting een evenwichtig softdrugsbeleid met de vraag of er ├╝berhaupt sprake kan zijn van beleid als de waarnemingen van de overheid over wat er zich aan ontwikkelingen afspelen zo afwijken van wat zich werkelijk afspeelt

Amsterdam, maart 2014
August de Loor
Adviesburo drugs

  1. nol van Schaik schreef:

    Het is de Leugen, August.

    Slechts 40 % van de Nederlandse cannabis consumenten kunnen bij een coffeeshop terecht, in de 102 gemeentes die over coffeeshops beschikken. De andere 60 % koopt op de zwarte markt, zoals we kunnen lezen in Intraval rapporten. Als 20 % van de in NL gekweekte wiet voor de coffeeshops zou zijn, zoals Opstelten en Daniel beweren, zou dus 30 % voor de zwarte markt zijn, en ‘slechts’ 50 % voor de export.
    In real life importeren we nu al wiet uit heel Europa, de schaarste was groot, de afgelopen maanden….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *